از کجا شروع کنم؟ (قسمت اول:الکترونیک)


یکی از سوال های اساسی افراد علاقمند به رشته الکترونیک این است که اگر بخواهم همین الان شروع کنم باید چه کار کنم؟

خوب من هم وقت شما را نمی گیرم و می روم سر اصل مطلب.

قبل از هر چیز شاید پرسش جدی تر این باشد از کجا الکترونیک را یاد بگیرم؟

بهترین منبع از نظر من برای یک یادگیرنده باانگیزه و پویا اینترنت است. با بستن مدارهای مختلف که هر کدام کار خاص خودشان را انجام می دهند و کاربردی ویژه دارند آغاز کنید. مثل مدار های چشمک زن که انواع بسیار زیادی دارد. سعی کنید مدار را با توجه به شیوه کار قطعات به شکل کلی و مفهومی تحلیل کنید. یعنی توضیح دهید که چه اتفاقی می افتد. درباره قطعات جستجو کنید تا بیشتر درباره آن ها یاد بگیرید. قطعاً جستجو در متون انگلیسی علاوه بر اینکه شما را با زبان فنی این رشته آشنا تر می سازد، مطالب مفیدتری هم در اختیارتان قرار می دهد.

برای شروع الکترونیک از پایه، مدارهای آموزشی بسیار ساده هستند. اغلب آن ها شامل قطعاتی مثل مقاومت، خازن، دیود، LED، ترانزیستور و تعدادی از حسگر های ساده هستند.

مدار بستن روی برد بورد

هر مداری برای روشن شدن نیاز به تغذیه دارد. اولین باتری برای شروع کار یک باتری ۹ ولت آلکالاین (قلیایی) است. باتری های آلکالاین (Alkaline) دیرتر خالی می شوند و جریان لحظه ای بالاتری نسبت به باتری های غیرشارژی دیگر دارند. یک باتری و جاباتری برای اینکه راحت تر در سوراخ های بردبورد قرار بگیرد نقش تغذیه مدار شما را بازی خواهد کرد.

بهترین باتری برای شروع یادگیری مدار

برای اتصالات تعدادی سیم بردبوردی و گیره سوسماری خیلی به کارتان می آید.

سیم های اتصالات روی بردبورد

صفر تا صد باتری :

باتری یا پیل الکتریکی :

باتری ها به عنوان منبع تولید انرژی الکتریکی از واکنش های شیمیایی استفاده می‌کنند و می‌توانند توان لازم برای دستگاه‌های قابل حرکت با به اصطلاح پرتابل یا دستگاه‌هایی را که نیاز دارند بعد از قطعی برق شهری همچنان روشن بمانند، تامین کنند.

در ابتدا با کلمات و اصطلاحات مخصوص باتری ها  آشنا می‌شویم :

مقاومت داخلی  باتری (IR) :

با گذشتن جریان از باتری، مقاومت کوچکی در باتری شکل می‌گیرد که مقدار جریان را محدود می‌کند و  تلفات جریان را به صورت گرما از باتری دفع می‌کند که این اتفاق باعث گرم شدن باتری می‌شود. استفاده‌ی بیشتر از باتری و انجام واکنش های شیمیایی درونی باعث می‌شود مقدار این مقاومت بیشتر شود تا جایی که جریان باتری تا حد زیادی کاهش پیدا می‌کند، در این حالت باتری کاملا دشارژ شده است.

ضریب تخلیه باتری (C) :

ضریب تخلیه باتری حداکثر میزان جریانی که به صورت مداوم می‌توانیم از باتری بکشیم را نشان می‌دهد .هر چه میزان این ضریب بالاتر باشد باتری بزرگ تر و سنگین تر خواهد شد. در بعضی باتری ها میزان ضریب شارژ را هم به صورت جداگانه با ضریب  (C) نشان می‌دهند.

برای محاسبه این جریان باید از عبارت زیر استفاده کنیم :

حداکثر جریان مداوم مجاز = ظرفیت باتری (Ah)  ×  C

برای بالاتر بردن عمر باتری همیشه از ضریب تخلیه کمتری از مقدار نوشته شده بر روی باتری استفاده می‌کنند و به طور متوسط همیشه اندازه نیمی از این مقدار، از باتری جریان می‌کشند.

ظرفیت باتری :

یکی از مهم ترین ویژگی باتری ها ظرفیت باتری است که میزان جریان در طول زمان را نشان می‌دهد. ظرفیت باتری، برای باتری های متوسط و کوچکتر بر اساس میلی آمپر ساعت (mAh) و برای باتری های بزرگتر بر اساس  آمپرساعت  (Ah) نشان داده می‌شود. برای مثال یک باتری با ظرفیت ۱۰۰۰میلی آمپر ساعت می‌تواند به مدت ۵ ساعت جریان ۲۰۰ میلی آمپری را تامین کند.

انرژی باتری :

میزان انرژی باتری را با واحد وات ساعت نمایش می‌دهند و در روی باتری آن را درج می‌کنند که مقدار آن به صورت زیر محاسبه می‌شود :

ظرفیت باتری (mAh ) /۱۰۰۰ ×ولتاژ باتری (V) = انرژی قابل ذخیره در باتری (w)

خود دشارژی ( self discharge ) :

باتری ها با توجه به ساختار خود و واکنش های شیمایی، به صورت خود به خودی بدون اینکه از آنها استفاده کنیم بعد از مدتی شارژ خود را از دست می دهند ، به این اتفاق خود دشارژی می گویند.  باتری های قابل شارژ دارای خود دشارژی بالاتری هستند و بعد از مدت کوتاه تری به صورت خود بخودی دشارژ می شوند. این زمان را در انواع باتری ها مختلف به صورت جدول نشان می دهند.

اثر حافظه (Memory Effect):

در باتری های نیکل هیدرید فلز (NiMH)و باتری نیکل کادمیو (NiCd) پدیده ای به نام اثر حافظه وجود دارد که به این صورت است: اگر این باتری ها را در حالی که دشارژ کامل نشده اند شارژ کنیم، ظرفیت آنها به مقداری که شارژ داشته اند دچار افت ظرفیت می شوند . برای مثال یک باتری نیکل کادمیوم را در نظر بگیرید که ۱۰% شارژ دارد اگر این باتری را در این حالت در  شارژر قرار دهیم مقدار ۱۰%  ظرفیت خود را از دست خواهد داد .

بعضی از شارژر های هوشمند با دشارژ کامل باتری و دوباره شارژ کردن آن از ابتدا این اثر مخرب را از بین می برند.

توان وزنی و توان حجمی باتری  :

مقدار انرژی ذخیره شده در باتری در مقدار حجم باتری را اصطلاحا توان حجمی باتری  می گویند و واحد آن به صورت وات ساعت بر لیتر  (Wh/L)  نشان داده می شود که برای باتری های مختلف مقدار متفاوتی دارد.

توان وزنی باتری هم  مقدار انرژی ذخیره شده بر مقدار وزن به صورت وات ساعت بر کیلوگرم  (Wh/Kg) نشان داده می شود که هر دو آنها یعنی توان وزنی و توان حجمی را برای چند نوع باتری در نمودار زیر آورده ایم که می توانید برای انتخاب باتری مناسب از آن استفاده کنید.

باتری ها را به طور کلی به دو دسته تقسیم می کنیم :

۱- باتری های غیر قابل  شارژ  :

این باتری ها در اندازه  ، ساختار و استاندارد های مختلفی تولید می شوند و یکبار مصرف هستند و قابلیت شارژ مجدد ندارند. انواع مختلفی از ساختار این نوع باتری های در ادامه آورده شده است .

باتری روی کربن (Zinc–carbon) :

در این باتری از روی (Zinc) به شکل قوطی به عنوان کاتد و از کربن (carbon)  به عنوان آند استفاده می شود . این باتری ها قیمت پایینی دارند و برای استفاده های عمومی مورد استفاده قرار می گیرند.

باتری قلیایی یا آلکالاین (Alkaline) :

این باتری ها بر خلاف باتری های  روی کربن  بجای اسید از مواد قلیایی یا بازی استفاده می کنند .  از عناصری مثل دی اکسید منگنز (Manganese dioxide) و روی (Zinc)  در ساختار آنها استفاده شده است و می توانند بسیار بهتر از باتری های کربن روی عمل کنند. برای مثال نسبت به باتری های کربن روی ظرفیت بالاتری تولید می کنند و همینطور خود دشارژی (self-discharge) بسیار کمتری دارند.

باتری روی هوا  (Zinc–air) :

این باتری ها از واکنش شیمایی فلز روی (Zinc)  و هوا، تولید الکتریسیته می کنند و برای باتری های کوچک مثل باتری های ساعت و سمعک ها استفاده می شوند . ولتاژ تولیدی این باتری ها از نظر تئوری ۱.۶۵ است ، اما عملا ولتاژ این باتری ها به ۱.۴  ولت  می رسد.

باتری های لیتیوم دی اکسید منگنز (lithium–manganese dioxide) :

این باتری ها که بیشتر به صورت باتری های سکه ای در بازار موجود هستند با توجه به ساختار خود می توانند اختلاف پتانسیل ۳V  را تولید کنند.  اما از مشخصات جالب توجهی که دارند می توان به مقاومت داخلی  و خود دشارژی پایین و توان وزنی بالا اشاره کرد که برای استفاده ی جریان پایین در مدت زمان طولانی در حجم کوچک، گزینه بسیار خوبی هستند. برای مثال به عنوان نگهدارنده زمان یا به اصلاح (Backup)  استفاده ی زیادی از آنها می شود .

۲- باتری های قابل شارژ(Rechargeable battery):

باتری های قابل شارژ برای این طراحی شده اند که بتوان آنها را بعد از دشارژ شدن دوباره شارژ کرد .  این باتری ها به خاطر اینکه قابلیت شارژ دارند از نظر اقتصادی و همینطور از نظر محیط زیستی مناسب هستند که انواع آن را مورد بررسی قرار می دهیم .

باتری های لیتیوم یون (Li-ion) :

باتری های لیتیوم یون نسبت به دیگر باتری های مرسوم مانند نیکل کادمیوم، توان وزنی و توان حجمی بالاتری دارند. این باتری ها  از حرکت یون های لیتیوم که در مواقع دشارژ شدن از کاتد به آند  و در زمان شارژ از آند به کاتد در حرکت هستند بهره می برند و می توانند نسبت به دیگر باتری ها توان و جریان بالایی تولید کنند . کاربرد این نوع باتری در دستگاه های قابل حمل مانند گوشی های تلفن همراه و… است.

در شکل بالا به نوع  شماره گذاری باتری بر اساس سایز باتری توجه کنید .

باتری های لیتیوم پلیمر (LiPo):

این باتری ها مشابه باتری های لیتیوم یون بوده با این تفاوت که از الکترولیت پلمیر جامد  مانند اکسید پلی اتیلن (PEO)   و پلی آکریلونایتریل (PAN)  و متیل متاکریلات (PMMA)  استفاده می کنند.

ساختار سبک تر از نوع لیتیوم یون دارند و  انعطاف بالایی دارند  و همینطور نسبت به نوع لیتیوم یون ۲۰ درصد وزن کمتری دارند. میزان خود دشارژی این باتری ها نسبت به انواع  لیتیوم یون پایین تر است اما مانند انواع لیتیوم یون نیاز به مدار جانبی برای حفاظت از خود دارد.

باتری های نیکل کادمیوم (NiCd) :

این باتری ها که از اکسید نیکل و کادمیوم بهره می برند و ولتاژ ۱.۲ V   تولید می کنند، می توانند جریان بالایی را در خروجی داشته باشد .  اما به خاطر وجود فلز سنگین کادمیوم و ملاحظات محیط زیستی دیگر تولید نمی شوند و با باتری ها نیکل هیدرید فلز جایگزین شده اند ، البته باید این مورد را در نظر گرفت که در این باتری ها اثر حافظه وجود دارد و همینطور نکات دیگری که در مورد آن ها می توان نوشت این است که این باتری ها خود دشارژی (self-discharge) بالاتری نسبت به دیگر باتری ها دارند اما  از سرعت شارژ و توان وزنی و توان حجمی خوبی بهره می برند .

[/vc_column_text][vc_column_text]

باتری های نیکل هیدرید فلز ( NiMH) :باتری های نیکل هیدرید فلز شباهت زیادی به باتری های نیکل کادمیوم دارند با این تفاوت که در ساختار این باتری ها از فلز سمی کادمیوم استفاده نمی شود. ولتاژ کاری آنها و همینطور جریان دهی بالایی دارند و می توان آن ها را با جریان بالایی شارژ کرد . همینطور توان وزنی و توان حجمی بالایی که دارند این باتری ها را  بهترین گزینه برای دستگاه هایی که به جریان بالا نیاز دارند تبدیل کرده است برای مثال در برخی خودرو های هیبریدی از این نوع باتری ها برای ذخیر انرژی استفاده می شود .

باتری خشک (sealed acid) :

 این باتری ها  که از جمله اولین باتری های ساخته شده می باشند از صفحات سربی و  ماده الکترولیت تشکیل شده است . به صورت پک های چند سلولی  وجود دارند که ولتاژ هر سلول آن ۲V  است . این باتری ها در مقایسه با باتری های دیگر قیمت پایین تری دارند اما توان وزنی و توان حجمی کمتری هم  تولید می کنند  و نسبت به تغیرات دما حساسیت بیشتری دارند .

درشکل های زیر مقادیری که در بالا توضیح داده شد بر روی تصاویر باتری توضیح داده شده است .

تعداد سلول های باتری :

در بعضی موارد از باتری ها به صورت پک های چند عددی استفاده می شود (مانند شکل بالا) در اینجا تعداد باتری ها به صورت ضریبی از S  یا به صورت ضریبی از واژه cell آورده می شود برای مثال در شکل  بالا  به صورت ۲S بر روی باتری درج شده است . نکته ی دیگری در این مورد این است که می توانیم از روی ولتاژ باتری های پک شده تعداد سلول ها را بدست آوریم ، برای مثال در شکل بالا می بینیم که بر روی پک باتری ولتاژ آن ۷.۴ V   آورده شده است با توجه به نوع باتری  که لیتیوم پلیمر و ولتاژ هر  سلول آن ۳.۷V  است  و یک تقسیم ساده به تعداد ۲ سلول که در بالا ذکر شده است خواهیم رسید .

سلول بندی و نحوه سیم کشی باتری هایی مانند شکل بالا را هم بررسی می کنیم. برای مثال باتری مشاهده می کنیم که از دو کابل و کانکتور مجزا برای شارژ و دشارژ باتری استفاده شده است که به صورت زیر در این کانکتورها سیم کشی شده است .

باتری ها عموما به صورت اندازه های استاندارد تولید شده و مورد استفاده قرار می گیرند. این استانداردها بیشتر موارد مربوط به باتری های غیر قابل شارژ و باتری هایی است که برای شارژ باید از دستگاه جدا شده و در شارژر ثانویه قرار بگیرند . این استاندارد ها در سال ۱۹۰۷  توسط موییه ملی استاندارد آمریکا (ASNI) ایجاد شده و تا به امروز مورد استفاده قرار می گیرند که در زیر برخی از  آنها آورده شده است .

نام استانداردولتاژاندازه( mm)
باتری کتابی۹۴۸.۵*۲۶.۵*۱۷.۵
D  (سایز بزرگ)۱.۵۶۱.۵*۳۴.۲
C (متوسط )۱.۵۵۰*۲۶.۲
AA (قلمی)۱.۵۵۰.۵*۱۴.۵
AAA (نیمه قلم)۱.۵۴۴.۵*۱۰.۵
ولتاژاستاندارد ساخت باتری برای این اندازهابعاد باترینام  باتری
۱.۵VLR20, R20, R20MA, R20P, MN1300, MX1300, PC1300, UM1, UM-1, SUM-1, AM1, 13AC, 13A, E95, EN95, 813, AL-D, 1250, 7520, HP2, HR20, Mono, Goliathاستوانه ایL 58 mm, D 33 mm باتری سایز بزرگD
۱.۵VLR14, R14, UM2, UM-2, MN1400, MX1400, PC1400, 14AC, 14A, E93, EN93, 814, ALC, AL-C, 7522, AM2, HP11, Baby, Mignonاستوانه ای  L 46 mm, D 26 mmباتری سایز متوسطC
۱.۵VR6, R06, MN1500, MX1500, PC1500, AM3, UM3, UM-3, HP7, 15AC, 15A, E91, EN91, 815, AL-AA, ALAA, 7524, HR6, HR06, LR06, LR6, X91, PC1501, Mignon, Penlight, Double A, 2AAاستوانه ای  L 50 mm, D 14.2 mm باتری قلمیAA
۱.۵VLR03, LR3, LR03X, R03, R3, MN2400, MX2400, PC2400, AM4, UM4, UM-4, HP16, 24AC, 24A, 24G, EN92, E92, 824, ALAAA, AL-AAA, 7526, 4003, K3A, Micro, Microlight, Potlood , Penlight, Triple A, 3AAAاستوانه ای  L 44.5 mm, D 10.5 mm باتری نیمه قلمیAAA  
۱.۵VLR61, 25A , MN2500, MX2500, E96, EN96, GP25A, LR8D425, 4061, K4A, Quadruple A, Quad A, 4AAAAاستوانه ای  L 42 mm, D 8 mm  AAAA 
۹VPP3, 1604AC, 1604A, 1604AC, 522, EN22, A1604, AL9V, AL-9V, 9-Volt, Radio Battery, 6AM6, 6UM6, 006P, 6LR61, PC1604, PL1604, L522, 1604LC, U9VL-FP, K9V, S006, S-006, 6F22, E-Block, Transistorمکعبی شکل  H 48.5 mm, L 26.5 mm, W 17.5mm   ۹Vباتری کتابی
۳VCR17354, 5018LC, Camera Battery, CR123, LR123, VL123, 123A, CR123A, EL123A, EL123AP, EL123AP-2, RL123, RL123A-1, RL123A-2, DL123A-1, DL123A-2, SF123A, SF12-BB, K123A, RCR-123A, 23-155, CR-123APACylinder L 34.5 mm, D 17 mm ۱۲۳      
۳V            DLCR2, DLCR2B, RLCR2, KCR2, EL1CR2, RLCR2-L, CR-2, 5046LCCylinder L 27.5 mm, D 16 mmCR2
۱.۵V LR1, LR01, 910A , MN9100, 4001, E90, KN, 810, 23-023, AM5, UM5, UM-5, SUM5, Lady BatteryCylinder L 30.2 mm, D 12 mmN
۶V۴LR61, 7K67, 4018, 539, KJ, 4AM6, 4UM6, 4UM-6, 1412A, 1412AP, 867Square with missing corner H 48.5 mm, L 35.6 mm, W 9.18 mm J

در شکل بالا به نحوه شماره گذاری باتری لیتیوم یون بر اساس اندازه باتری دقت کنید . در جدول بالا برای هر اندازه باتری با چندین استاندارد مختلف باتری تولید شده است که می تواند اطلاعات مفیدی در اختیار بگذارد. برای مثال در سایز باتری کتابی و سرچ استاندارد ۶f22  اطلاعات مفیدی از جمله ظرفیت باتری ۴۰۰mAh  و ساختار باتری که از نوع کربن روی  است را به دست می آوریم .

باتری های سکه ای :

در این نوع باتری ها اطلاعات را به سادگی از روی حروف و اعدادی که روی آن ذکر شده است می توانیم بدست بیاوریم . برای مثال بر روی باتری  CR2032   اعدادی نوشته شده است .  عدد ۲۰  که در ابتدا آورده شده است قطر  باتری بر حسب میلی متر است و عدد  ۳۲ نمایش دهنده ی ضخامت باری است که ۳.۲ میلی متر را نشان می دهد .

اما برای حروف CR  باید به جدول زیر مراجعه کنیم که می تواند مواد شیمیایی و ساختار باتری را به ما نشان دهد:

CRBRSGSRAGLRM یا NGBCPSL
LithiumLithiumSilver OxideSilver OxideAlkalineAlkalineMercurySilver OxideLithiumLithiumZinc-airSilverAlkaline
شارژ  و ایمنی در باتری ها :
  باید در مورد تمام باتری های قابل شارژ موارد مهم زیر را در نظر گرفت :
همیشه باید باتری را در برابر شارژ معکوس حفاظت کنیم به این معنی که نباید به صورت برعکس در شارژر قرار گیرند.
جریان شارژ در انواع باتری ها با توجه به نوع آن کنترل شود و نباید از حد مجاز بالا تر برود ، در مورد جریان تخلیه هم باید این مورد را در نظر داشت.
برای عمر طولانی تر باتری ها و همینطور ایمنی بیشتر بهتر است از شارژ های مخصوص هر باتری استفاده شود.
موارد زیر را در مورد باتری های مختلف در نظر بگیرید :
در باتری های حافظه دار مثل نیکل کادمیوم و نیکل هیدرید فلز برای اینکه ظرفیت باتری کاهش پیدا نکند باید از شارژ باتری های نیمه پر اجتناب کرد .
در باتری های  خشک یا همان سیلد اسید باید ولتاژ هنگام شارژ، همیشه در محدوده مناسب قرار داشته باشد تا عمر باتری کاهش پیدا نکند. برای این کار ولتاژ هر سلول آنها نباید از ۲.۲۸V  تجاوز کند چرا که باعث تخریب صفحات باتری می شود. ولتاژ مناسب برای هر باتری بستگی مستقیم به تعداد سلول های باتری دارد، برای  مثال ولتاژ یک باتری ۶ سلولی با حساب حداکثر ولتاژ  ۲.۲۸   ولتاژ باتری نباید از  ۱۳.۷  ولت تجاوز کند. برای شارژ این باتری ها می توانیم از منابع تغذیه با تنظیم دقیق ولتاژ و محدود کردن جریان استفاده کنیم، اما ترجیح داده می شود برای این باتری ها از شارژ اتوماتیک مناسب بهره گرفت چرا که تمام موارد بالا را به درستی در شارژ باتری در نظر می گیرد .
برای شارژ باتری های لیتیوم یون و لیتیوم پلیمر جریان شارژ پایین توصیه می شود. معمولاً به اندازه  ۰.۵ × C  محدود می شود. اما با رسیدن ولتاژ به ۴.۲V، شارژ باتری وارد مرحله دوم می شود و جریان شارژ به یک دهم کاهش پیدا می کند. نکاتی که در مورد باتری های لیتیوم یون به صورت جدی باید در نظر داشت این است که نباید ولتاژ این باتری ها بیشتر از  ۴.۳ V  و کمتر از ۲.۳ V  شود . باید دمای زمان شارژ کنترل شود، این باتری ها نباید در زمان شارژ دمایی کمتر از صفر درجه و بیشتر از ۴۵ درجه داشته باشند. جریان دشارژ نباید از مقداری که کارخانه ارائه می دهد بیشتر شود؛ چرا که ممکن است باعث تخریب یا انفجار باتری شود.
باتری های لیتیومی نباید در معرض آفتاب یا دمای بالا قرار بگیرند و همین طور در برابر ضربه  باید از آنها محفاظت شود. اگر باتری های لیتیومی دچار تغییرات فیزیکی مثل سوراخ شدن یا ضربه  قرار بگیرند احتمال آتش سوزی در آنها بالاست در این صورت دیگر قابل استفاده نبوده و باید آنها را معدوم کنیم.
این باتری ها نباید دچار over charge یا شارژ بیش از حد قرار بگیرند چرا که ممکن است دچار آتش سوزی شود. بیشترین موارد آتش سوزی در این باتری ها درحال شارژ اتفاق می افتند.
در این باتری ها معمولاً از مدار های محافظ باتری بهره می برند تا باتری را در برابر اتصال کوتاه و افزایش جریان و دما محافظت و کنترل کند. ضمناً در مواردی که از چند سلول استفاده می کنیم ولتاژ سلول ها متوازن نگه داشته شود که این مدار این کار را برام ما انجام می دهد.
در پایان دوباره به این نکته باید اشاره کرد که باتری ها را باید با شارژر مخصوص همان نوع باتری شارژ کرد و از اعمال ولتاژ  و جریان بالا جدا خودداری کرد.

انواع ال ای دی (LED)


معرفی :

LEDها همه جا هستند. داخل تلفن همراهمون ، ماشینمون و حتی خانه‌هامون. هر زمانی که یک لامپ الکتریکی روشن میشه به احتمال زیاد یک LED در پشت آن روشن شده است. LEDها تنوع زیادی در اندازه، شکل و رنگ دارند ولی همه‌ی آن‌ها برای یک کار تولید شده‌اند. فرقی نمیکنه کجا از آن‌ها استفاده بشه، همیشه باعث بهتر شدن پروژه‌ها میشن حتی در پروژه‌های عجیب و خاص.

ابتدا بیایید ببینیم دقیقا این LED که همه درباره آن حرف می‌زنند چیست؟!

LEDها در واقع نوعی از دیودها هستند که انرژی الکتریکی را به نور تبدیل می‌کنند.

LED مخفف Light Emitting Diode به معنای «دیود نشر دهنده نور» است و در شکل زیر شباهت بین نماد LED و دیود را می‌بینید.

LEDها شبیه لامپ‌های رشته بسیار کوچک هستند. ولی LEDها انرژی کمتری مصرف می‌کنند . همینطور بازده انرژی بیشتر دارند و برعکس لامپ‌های رشته‌ای تمایلی به گرم شدن ندارند به همین دلیل LEDها برای استفاده در تلفن‌های همراه و وسایل با انرژی پایین، عالی و ایده‌آل هستند. البته به این معنی نیست که آنها در محصولات با توان بالا استفاده نمی‌شوند. LEDهای با توان بالا را می‌توان در وسایل نورپردازی، چراغ‌های روشنایی و حتی چراغ‌های ماشین‌ها دید.

چگونه از LEDها استفاده کنیم :

  • قطب ها

در الکترونیک قطبیت نشان می‌دهند که یک جز مدار متقارن است یا نه !

LEDها ، فرای دیودها، تنها اجازه می‌دهند که جریان از یک سو حرکت کند و وقتی که جریانی نباشد، نوری هم نیست. و البته خوشحال می‌شوید بدانید که برعکس قرار دادن LED باعث سوختن آن نمی‌شود و با این کار LED فقط کار نمی‌کند.

به سمت مثبت LED، آند گفته می‌شود که با پایه بلندتر نشان داده می‌شود. به سمت منفی LED، کاتد گفته می شود که با پایه کوتاه‌تر نشان داده شده است. جریان از سمت آند به کاتد حرکت می‌کند و برعکس جریان نمی‌کند. یک LED برعکس می‌تواند عملکرد کل مدار را مختل و خراب کند چون جریان را عبور نمی‌دهد. پس اگر قرار دادن یک LED باعث قطع شدن مدار شد، نترسید و فقط LED را برعکس کنید.

  • جریان بیشتر نور بیشتر

روشنایی یک LED رابطه مستقیمی با میزان جریانی که از آن می‌گذرد، دارد. این نشان دهنده دو چیز است. اول آنکه LEDهای بسیار روشن خیلی سریع باتری را خالی می‌کنند که دلیلش این است که روشنایی بیشتر یعنی مصرف بیشتر از انرژی است. مورد دوم این است که شما می‌توانید با استفاده از جریان، میزان روشنایی را کنترل کنید.

  • قدرت بسیار زیاد

زمانی که یک LED را مستقیم به منبع جریان وصل کنید، LED سعی می‌کند بیشترین توانی را که می‌تواند از منبع جریان بکشد که این باعث می‌شود LED خودش را نابود کند و بسوزد. به همین دلیل محدود کردن و کنترل کردن جریانی که از LED عبور می‌کند، اهمیت دارد. برای این کار از مقاومت‌ها استفاده می‌کنیم. مقاومت‌ها جریان عبوری از مدار را محدود می‌کنند و از LEDها در برابر جریان کشی بالا محافظت می‌کنند. برای بدست آوردن بهترین اندازه مقاومت، باید کمی محاسبه ریاضی انجام دهیم.

LEDها بدون ریاضی:

قبل از اینکه بخواهیم درباره دیتاشیت و محاسبات ریاضی صحبت کنیم بیایید LEDها را خیلی ساده بررسی کنیم. برای آنکه یک مدار ساده با LEDها بسازیم یه سک باتری، مقاومت و البته یک LED نیاز داریم. از باتری به عنواع منبع انرژی استفاده می‌کنیم چون هم در دسترس هستند و هم اینکه نمی‌توانند مقدار خطرناکی جریان تولید کنند.

نمونه زیر نمونه‌ای ساده از یک مدار LED است و فقط کافی است باتری ومقاومت و LED را در یک راستا به شکل زیر به هم وصل کنید.

یک مقاومت خوب برای اکثر LEDها مقاومت ۳۳۰ اهم (نارنجی – نارنجی – قهوه ای) است. برای اطلاعات بیشتر می‌توانید بخش آخر را مطالعه کنید ولی اینجا بخش بدون ریاضی است پس فقط مقاومت را در مدار قرار بدید و ببینید چه اتفاقی می افتد!

آزمایش و خطا :

نکته جالب درباره مقاومت‌ها این است که آن‌ها انرژی اضافی را به شکل حرارت درمی‌آوردند پس اگر مقاومتی دارید که خیلی گرم می‌شود بهتر است آن را با یک مقاومت کوچک‌تر عوض کنید و این را هم در نظر بگیرید که مقاومت کوچکتر خطر و ریسک سوختن LED را بالا می‌برد. اگر تعدادی مقاومت و LED دارید شروع به بازی با آن‌ها کنید و ببینید چه اتفاقی می‌افتد، بعد نتایج خود را با چارت زیر مقایسه کنید.

استفاده از باتری سکه ای :

یکی دیگر از راه‌های روشن کردن یک LED این است که آن را خیلی راحت به یک باتری سکه‌ای وصل کنید. چون که باتری‌های سکه‌ای نمی‌توانند جریان کافی برای آسیب زدن به  LED را تولید کنند، می‌توانید LED را مستقیم به باتری وصل کنید.

حالا فقط کافی است باتری را بین دو پایه LED قرار دهید فقط دقت کنید که پایه بلندتر LED را به سمت مثبت باتری که معمولا با علامت + مشخص شده است وصل کنید و LED را در جای خود محکم کنید.

البته که اگر نتوانستید بهترین نتیجه را بگیرید همیشه می‌توانید با آزمون و خطا به نتایج دلخواه خود برسید. همچینین می‌توانید دست به محاسبه بزنید و بهترین مقدار مقاومت مورد نیاز را محاسبه کنید اما قبل از آن باید بهترین مقدار جریان را محاسبه کنید و به دست بیاورید. برای این کار بهتر است به دیتاشیت مراجعه کنید.

اطلاعات بیشتر :

بهتر است که LEDها را همین طور داخل مدار قرار ندهیم و درباره آن‌ها مطالعه کنیم و بهترین منبع مطالعه دیتاشیت آن LED است. برای مثال ما در اینجا دیتاشیت LED پایه ۵mm را بررسی کرده‌ایم.

جریان LED :

اولین چیزی که در دیتاشیت به چشم می‌خورد جدول زیر است اما خب یعنی چی ؟!

سطر اول جدول درباره این می‌گوید که LED شما چقدر می‌تواند جریان از خود عبور بدهد بدون اینکه مشکلی برای آن پیش بیاید. در این مورد، شما می‌توانید جریان ۲۰mA یا کمتر را با آن بدهید و مشخص است که روشن‌ترین و درخشان‌ترین حالت آن در ۲۰mA است.

سطر دوم درباره تحمل LED صحبت می‌کند به این معنی که LED می‌تواند تا جریان ۳۰mA را برای مدت کوتاهی بدون اینکه بسوزد از خود عبور بدهد. در ردیف سوم هم مقدار جریان پیشنهادی شرکت سازنده را می‌بینید که اعداد خوبی برای محاسبه مقدار مقاومت مورد نیاز هستند.

بقیه ردیف‌ها اهمیت چندانی برای این مقاله ندارند ولی به صورت خلاصه درباره توان LED و دمای آن در جریان‌های مختلف صحبت می‌کنند.

مهمترین موارد برای سالم نگه داشتن LEDها دامنه پیشنهادی ولتاژ و جریان آن‌ها است.

ولتاژ LED :

یکی دیگر از جدول‌های مورد نیاز دیتاشیت جدول زیر است.

جدول مفید کوچولو! ردیف اول درباره ولتاژ مورد نیاز LED صحبت می‌کند. این عدد در هنگام استفاده از LEDها بسیار کاربرد دارد مخصوصا زمانی که با بیشتر از یک LED سروکار داشته باشید که به یک منبع تغذیه وصل شده باشند چون مجموع ولتاژ مورد نیاز LEDها نباید از ولتاژ ورودی بیشتر باشد.

طول موج LED :

ردیف دوم جدول بالا درباره طول موج نور پخش شده از LED می‌گوید. طول موج را می‌توان روش دقیقی برای توضیح اینکه نور چه رنگی است استفاده کرد. این سطر دارای دو مقدار بیشترین و کمترین است که درمورد لامپ اعداد ۶۲۰ تا ۶۲۵ نشان دهنده ابتدای طیف رنگ قرمز(۶۲۰ تا ۷۵۰) است.

روشنایی LED :

آخرین ردیف هم درباره شدت روشنایی LEDها است که با واحد میلی کاندلا اندازه گرفته می‌شود و نشان می‌دهد که یک LED چقدر روشن است که درمورد لامپ ما ۲۰۰ میلی کاندلا است که به این معنی که می‌تواند باعث توجه شود ولی آنقدر زیاد نیست که مثل چراغ روشن باشد.

زاویه دید (تابش) :

مورد بعدی در دیتاشیت این شکل پنکه مانند است که نشان دهنده زاویه دید LED است.

LEDهای مختلف از لنزها و انعکاس‌دهنده‌های گوناگونی استفاده می‌کنند که می‌توانند نور را در یک نقطه جمع و یا نور را پخش کنند. برای مثال بعضی چراغ‌های روشنایی فوتون‌ها در هر جهت پخش می‌کنند و بعضی آنقدر مستقیم این کار را انجام می‌دهند که اگر از روبه رو به آن‌ها نگاه نکنیم نمی‌توانیم متوجه روشن بودن آن‌ها شویم. برای خواندن نمودار تصور کنید در زیر آن ایستاده اید. حال پره‌ها نشان‌دهنده زاویه دید است و خط‌های دایره‌ای نشان‌دهنده شدت روشنایی هستند. این LED از زاویه دید تنگی برخوردار است به طوری که در شدت ۱۰۰ درصد دایره ۰ درجه را قطع می‌کند که نشانده دهنده نور مستقیم است. برای بدست آوردن دید ۵۰ درصدی باید شدت نور را ۵۰ درصد کاهش دهیم که برای این LED زاویه دید ۵۰ درصدی در حدود ۲۰ درجه است.

ابعاد :

و در آخر طراحی مکانیکی. تصویر فوق شامل همه اندازه‌هایی که ممکن است شما به آن‌ها نیاز پیدا کنید، است. نکته جالب در مورد LEDها که شاید متوجه آن شده باشید وجود بخش کوچکی در زیر آن است که معمولا بزرگتر از قسمت بالایی آن است. برای اندازه LEDها را در جایی قرار دهید حتما به ابعاد آن نیاز پیدا خواهید کرد.

انواع LED ها :

حالا که با مفاهیم پایه LEDها آشنا شدید وقت آن رسیده است که با انواع LEDها آشنا شوید.

شاید بعضی از LEDها را دیده باشید و حتی با آن‌ها کار کرده باشید ولی بعید می‌دانم با همه‌ی آن‌ها آشنایی داشته باشید.

نمای نزدیک از Super Bright 5mm LED

نمای نزدیک از Super Bright 5mm LED

RGB LED :

LEDهای RGB (Red – Green – Blue یا قرمز – سبز – زرد) در واقع سه LED هستند در داخل یکی! ولی به این معنی نیست که فقط می‌توانند سه رنگ درست کنند. چون قرمز، سبز و آبی رنگ‌های اصلی هستند و با کنترل آن‌ها می توانید هر رنگی در رنگین کمان را بسازید.

بیشتر RGB LED ها دارای چهار پایه هستند: یکی برای هر رنگ و یک پایه مشترک. معمولا پایه مشترک آند و باقی کاتد هستند.

LEDهای مدار مشترک (Integrated Ciruits):

Cycling LED:

برخی از LEDها باهوش‌تر از بقیشون هستند! برای مثال cycling LED ها.

داخل این LEDها یک IC است که به LED اجازه می‌دهد چشمک بزند بدون هیچ کنترلی از خارج. در زیر یک نمای نزدیک از این نوع LEDها را می‌بینید.

خیلی ساده روشنش کن و تماشا کن. این LEDها برای جاهایی که یک مقدار اکت بیشتر می‌خواهند ولی اتاقی برای کنترل آن ندارند، مناسب است. حتی RGB LEDهای وجود دارند که بین هزاران رنگ تغییر میکنند.

Addressable LED:

نوعی دیگر از LEDها که می‌توانند به صورت جداگانه کنترل شوند. از تراشه‌های مختلفی برای کنترل LEDهای مجزا که کنار هم قرار گرفته شده‌اند استفاده می‌شود مثل WS2812 ، APA102 ، UCS1903

در تصویر زیر قطعه بزرگ مربع مانند یک IC از نوع WS2812 است .

Built-In Resistor:

یک LED جادویی. این LED داخل خود یک مدار کوچک محدود کننده مقاومتی دارد. اگر در تصویر زیر با دقت مشاهده کنید، قطعه مشکی رنگ، یک IC محدود کننده است که برای محدود کردن مجریان LED در آنجا قرار گرفته است.

بنابراین با خیال راحت بدون ترس از سوختن LED آن را منبع تغذیه وصل کنید .

SMD LED:

LEDهای SMD بیشتر یک نوع خاص از LEDها نیستند بلکه بیشتر شبیه یک پکیج هستند. وسایل الکترونیکی روز به روز کوچکتر می‌شوند. وسایل SMD که مخفف Surface Mount Device در واقع مدل کوچک شده نسخه‌های اصلی خودشان هستند .

در تصویر زیر یک نگاه نزدیک به WS2812B addressable LED که در یک پکیچ کوچک شده ۵۰۵۰ جمع شده داریم.

SMD LED ها در اندازه‌های مختلفی از خیلی بزرگ تا کوچکتر از یک دانه برنج، درست می‌شوند. SMDها پایه‌های بسیار کوچکی دارند که باعث می‌شود کار کردن با آن‌ها بسیار سخت باشد.

SMDها کار را برای آنکه بتوان تعداد زیادی LED را در یک ماشین و یا برد قرار داد آسان کرده است البته که واضح است کار لحیم این قطعات با ماشین آلات پیشرفته انجام می‌شود نه با دست!

High Power:

High-Power LEDها از کارخانه‌هایی مثل Luxeon و CREE به شکل دیوانه واری روشن هستند. این‌ها از پرنورترین لامپ‌ها هم پرنورتر هستند!

به طور کلی، به LEDهای که بیشتر از ۱W انرژی مصرف می‌کنند High-Power LED می‌گویند. این‌ها LED هایی هستند که از آن‌ها می‌توان به عنواع وسایل روشنایی استفاده کرد. قرار گذاشتن تعدادی از آن‌ها کنار هم می‌تواند در وسایل روشنایی و یا چراغ جلوی ماشین‌ها استفاده کرد.

این LEDها با توجه توان بالایی که برای تولید نور دارند بسیار داغ می‌شوند که برای جلوگیری از این کار از هیتسینگ‌ها استفاده می‌شود. هیتسینگ‌ها به طور کلی از قطعه‌ای فلزی که رسانای گرما است تشکیل شده‌اند که وظیفه آن انتقال بیشتر گرما تلف شده به هوای اطراف و خنک کردن قطعه است.

در عکس زیر نمونه استفاده از هیتسینگ را می‌بینید

High-Power LED ها می‌توانند گرمای اتلافی زیادی تولید کنند که اگر نتوان آن را خنک کرد، نه تنها می‌تواند به خود آن‌ها آسیب بزند بلکه می‌تواند باعث آسیب رسیدن به قطعات اطراف نیز بشود. با همه این حرف‌ها باز هم این LEDها از لامپ‌های رشته‌ای به صرفه تر هستند. برای کنترل بیشتر روی دما LED ها می‌توان از جریان استفاده کرد.

Special LED:

LEDهایی وجود دارند که نوری با طول موج خاصی از خود پخش می‌کنند و گاهی هم آن نور در منطقه مرئی قرار ندارد. برای مثال شما احتمالا LEDهای مادون قرمز (infrared) را هر روز می‌بینید. از آن‌ها در کنترل تلویزیون‌ها برای فرستان اطلاعات با استفاده از نور نامرئی استفاده می‌شود. شکل ظاهری آن‌ها معمولا شبیه LEDهای معمولی است بنابراین نمی‌توان آن‌ها را از روی ظاهر با LEDهای معمولی تشخیص داد.

در آن سوی طیف نوری شما همچنین می‌توانید LEDهای فرابنفش (ultraciolet) را داشته باشید. از آن‌ها برای ضدعفونی کردن سطح زمین هم استفاده می‌شود چون بسیاری از باکتری‌ها در برابر نور فرابنفش حساس هستند.

همچنین از آن‌ها برای تشخیص تقلبی بودن مواردی مثل اسکناس، کارت اعتباری، مدارک و … استفاده می‌شود. لطفا هنگام استفاده از این نوع LEDها مراقب چشمان خود باشید.

بررسی دقیق تر :

اگه پس از مطالعه مطالب بالا باز هم به دنبال مطالب بیشتر هستید، نگران نباشید ما باز هم برای شما مطلب داریم.

ما تا اینجا به این جمله که LEDها نوعی از دیودها هستند راضی شدیم ولی بگذارید مقداری دقیق‌تر بررسی کنیم :

چیزی که ما از آن به عنوان LED نام می‌بریم یک LED و بسته بندی با هم است ولی خود LED به تنهایی چیپ بسیار کوچکی متشکل از مواد نیمه هادی است که به همراه یکسری ناخالصی تونایی عبور جریان از خود را دارد. زمانی که جریان به یک نیمه هادی می‌رسد از یک طرف آن به مرز طرف دیگر پرش می‌کند و در این فرآیند انرژی تولید می‌شود. در بیشتر دیود ها این انرژی به شکل گرما تولید می‌شود ولی در LEDها این انرژی به شکل نور ظاهر می‌شود.

طول موج نور و رنگ LED به نوع نیمه هادی‌ای که دیود را می‌سازد بستگی دارد. بخاطر اینکه ساختار انرژی نیمه هادی‌ها با هم متفاوت است،  فوتون‌ها را با فرکانس‌های مختلفی آزاد می‌کنند.

در پایین می‌توانید یک جدول از LEDهای معمولی بر اساس طول موج و نیمه هادی‌ها را مشاهده کنید :

درحالی که طول موج نور به شکاف باند نیمه هادی بستگی دارد، شدت آن به میزان توان منتقل شده از طریق دیود بستگی دارد.

ما مقداری درباره شدت نور در بخش‌های قبلی صحبت کردیم ولی در این بخش می‌خواهیم بیشتر درباره شدت نور صحبت کنیم و کمی روشنایی اعداد را بررسی می‌کنیم !

به واحد اندازه‌گیری شدت نور کاندلا می‌گویند. در بخش‌های قبل درباره شدت روشنایی یک LED ساده صحبت کردیم و دیدیم که شدت روشنایی آن‌ها در محدوده میلی کاندلا است. نکته جالب درباره این واحد اندازه گیری این است که در واقع برای اندازه گیری مقدار انرژی نور است ولی در واقعیت روشنایی را می‌سنجد. این واحد از گرفتن قدرت ساطع شده در یک جهت خاص و وزن آن در عدد متوسط عملکرد درخشندگی نور حاصل می‌شود. چشم انسان نسبت به بعضی از طول موج‌های نور حساس‌تر از بقیه است و عملکرد درخشندگی نور یک مدل استاندارد براساس این حساسیت است.

شدت نور LEDها می‌تواند محدوده‌ای بین ده‌ها تا ده‌ها هزار میلی کاندلا را شامل شود. شدت نور لامپ تلوزیون‌ها چیزی در حدود ۱۰۰ کاندلا است با این حال شدت نور یک چراغ خوب باید در حدود ۲۰۰۰۰ mcd است. نگاه کردن مستقیم به هر چیزی درخشنده‌تر و روشن‌تر از چند هزار میلی کاندلا می‌تواند آسیب رسان باشد.

محاسبه ولتاژ عبوری :

اگر یادتان باشد زمانی که درباره دیتاشیت صحبت می‌کردیم به ولتاژ عبوری اشاراتی داشتیم ولی گفتیم که مجموع ولتاژ LEDها نمی‌تواند از ولتاژ ورودی بیشتر باشد. دلیل این موضوع این است که قطعات موجود در مدار، ولتاژ را بین خود تقسیم می‌کنند و مقدار ولتاژ هر بخش همان مقداری است که در دسترس آن‌ها است. به این فرآیند قانون کیرشهوف می‌گویند. بنابراین اگر شما ولتاژ ورودی ۵ ولت داشته باشید و بخواهید از LEDهای با ولتاژ ۲.۴ ولت استفاده کنید آن وقت بیشتر از دوتا از این LEDها نمی‌توانید بطور همزمان در مدار قرار دهید.

قانون کیرشهوف همچنین درباره بدست آوردن ولتاژ قطعات دیگر از روی باقی قطعات نیز حرف‌هایی برای گفتن دارد. برای مثال در همان مثال قبل که ما یک ولتاژ ورودی ۵ ولتی داشتیم و دوتا LED 2.4ولتی نیز قرار دارند. حال ما برای اینکه جریان را محدود کنیم میخواهیم از مقاومت استفاده کنیم .درسته؟ چطور می‌توان ولتاژ عبوری از مقاومت را بدست آورد؟

۵ (System Voltage) = 2.4 (LED 1) + 2.4 (LED 2) + Resistor

۵ = ۴.۸ + Resistor

Resistor = 5 – ۴.۸

Resistor = 0.2

پس ولتاژ عبوری از مقاومت ۰.۲ ولت است. محاسبات مربوط به تقسیم ولتاژ همیشه ساده نیست اما این مثال به شما اهمیت موضوع تقسیم ولتاژ را نشان می‌دهد. شما همچنین می‌توانید از عدد ولتاژ به دست آمده از قانون کیرشهوف استفاده کنید و با توجه به قانون اُهم جریان گذرنده از قطعات را محاسبه کنید.

محاسبه مقاومت محدود کننده جریان :

اگر می‌خواهید دقیقا درباره اندازه گیری مقاومت محدود کننده جریان سری با LED مطالعه کنید به مقالات تخصصی درباره این موضوع مراجعه کنید و در اینجا فقط به فرمول زیر اشاره کردیم.